7 stappen quiche recept: De beste quiche maak je zo

Ideaal voor op feestjes, van te voren te maken, dus je hoeft op de dag zelf niet lang in de keuken te zwoegen. Hieronder mijn basis recept die altijd weet te knallen op feestjes. Maar durf creatief te zijn, een lekkere quiche maken is niet moeilijk. De basis bestaat uit een hartige taartdeeg met een vulling van groente, kaas, eieren en room. Voor de perfecte vulling geldt de regel is, per 100 gram groente 1 eidooier en per 100 ml vocht 1 ei. Dus experimenteer erop los qua vulling.

Deeg:
– 300 gram bloem
– 2 gram zout
– 150 gram boter
– 1 ei
– optioneel 1 eiwit

Vulling:
– 300 gram groente (bijvoorbeeld 100 gram ui, 100 gram broccoli, 100 gram paprika)
– 100 gram kaas geraspt (bijvoorbeeld gruyère)
– 100 ml room
– 3 eigelen
– 1 ei
– peper en zout

Stap 1: Kneed de bloem, boter, ei en water goed door elkaar. Voeg eventueel een extra eetlepel water toe wanneer het nog teveel kruimelt. Kneed niet te lang, je wilt geen gluten ontwikkelen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je ermee verder gaat.

Stap 2: Verwarm de over voor op 200 °C (boven en onderwarmte) en vet een quichevorm met een doorsnede van ongeveer 28 centimeter in met boter.
Bekleed de bakvorm met het deeg. Prik met een vorm de bodem van het deeg in.

Stap 3: Leg een velletje bakpapier over de deegbodem. Bedek met droge peulvruchten, rijst of speciale bakbonen. Dit voorkomt dat de opstaande randen inzakken en het deeg rijst tijdens het bakken. Bak de bodem 15 minuten

Tip: De gebruikte vulling kan in een afgesloten pot lang bewaard en telkens opnieuw gebruikt worden. De rijst of bonen zijn na het blind bakken niet meer eetbaar.

Stap 4: Verwijder de droge vulling en het bakpapier. bestrijk de bodem eventueel met een dun laagje eiwit. Zet het nog 5 minuten in de oven. Snijd het overhangende deeg nu pas weg met een scherp mes.

Tip: Voor een lekkere brosse bodem, zet je de bodem terug in de oven en laat je hem daar nog even langzaam afkoelen.

Stap 5: Tijd voor het vullen van de bodem. Bak of blancheer de groente en laat afkoelen op een velletje keukenpapier.

Stap 6: Kluts de eieren en het eigeel los met de room. Voeg de kaas toe en breng op smaak met peper en zout en eventueel wat extra (verse) kruiden.

Stap 7: Verdeel de groenten over de bodem. Schenk de room met eieren en kaas erover en schuif de quiche onderin de voorverwarmde oven tot de vulling gestold is, dit duurt ongeveer 40-45 minuten. Laat de quiche afkoelen op een rooster.

Maak de quiche lekker een dag van te voren, bewaar het afgedekt in de koelkast tot je het nodig hebt, en piep de quiche voor het aansnijden even kort op in de oven.

Plaats een reactie