Beste verjaardagstaart recept: kan je een cake bakken, dan lukt dit ook!

Ook altijd op zoek naar een lekker taartrecept waar je bezoek geen genoeg van kan krijgen? Probeer een deze heerlijke frambozen vanillecake met lemon curd en een witte chocolade mascarponemousse. Geloof me, hij ziet er moeilijker uit dan hij is.

Zelf verjaardagstaarten maken is leuk en kan je veel geld schelen, maar vaak zien mijn taarten er mooier uit dan dat ze smaken. Niet meer, want dankzij een paar gespreid gevierde corona verjaardagen heb ik flink kunnen experimenteren met smaak en heb ik nu een go-to verjaardagstaartrecept gevonden (niet te zoet, klein zuurtje, gebalanceerd qua smaak) waar jong en oud van smult. Frambozen, witte chocola en vanille een match made in heaven.

De weg ernaartoe had wat hobbels, zo was mijn eerste taart een klassieke vanille botercrème taart; een prachtige ocenaankleurige zeemeerminnen taart, gemaakt van citroen biscuit (getrempeerd, om het minder droog te maken) en gevuld en afgestreken met een Zwitserse merengue botercrème. Het oordeel was hard: Mooi maar droog, saai en smaakte erg naar boter… auw.

Terug de keuken in dus. Minder droge cake, tackelen we met een luchtige normale vanillecake. De botersmaak pakken we aan door de botercreme te vervangen door een mascaponeroom. En voor meer diepgang voegen we er verse frambozen aan toe (iets fris). Het resultaat was beter, maar qua smaak (vanillecake, slagroom en frambozen) nog steeds erg saai. Wel was de zelfgemaakte witte chocoladeversiering on top een mega hit (“ik hoef geen taart, mag ik wel chocola?”)

En zo kwamen we bij de derde poging: een frambozen vanillecake met lemon curd en een witte chocolade mascarponemousse. Dé winnende combinatie die we vaker gaan maken. Smaakvol, snel in elkaar geflanst en met een wow factor waar je trots op kan zijn.

Je hebt nodig: een springvorm met een diameter van 20 cm, bakpapier, boter om in te vetten, beslagkom, (hand)mixer, een groot scherp mes (een taartsnijder), een pan met (metalen) kom voor het au bain marie verwarmen van de witte chocola en spuitzak met een (1cm) rond kartelmondje.

Ingrediënten cake

 • 160 gram roomboter, kamertemperatuur
 • 150 gram kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 2 eieren, kamertemperatuur
 • 1 eiwit, kamertemperatuur
 • 160 gram cakemeel (140 gram zelfrijzend bakmeel + 20 gram maizena)
 • 1/4 theelepel baking soda
 • 1/4 theelepel zout
 • 1 eetlepel karnemelk
 • optioneel 2 eetlepels frambozen jam / frambozen puree

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte). Zeef de cakemeel, baking soda, en zout en mix deze goed door elkaar. Vet je springvorm in en bekleed deze met bakbakpapier.

Stap 2: Mix minimaal 5 minuten de boter, suiker, vanillesuiker en zout tot een romig mengsel. Voeg de eieren toe, één voor één, pas wanneer de eerste helemaal is opgenomen is het tijd voor de volgende. Zet de mixer uit en spatel het cakemeel door het beslag. Stop met spatelen zodra de bloem is opgenomen. Voeg de karnemelk toe en roer kort door.

Optioneel kan je er nu voorzichtig een paar lepels frambozenpuree (of jam) doorheen ‘roeren’. Puur voor het marmereffect, dus ook dit weer heel kort.

Stap 3: Stort het beslag in de met bakpapier beklede bakvorm. Bak de cake in 60 minuten gaar, controleer de cake in het midden met een satéprikker, komt deze er niet droog uit, bak de cake dan 3 minuten langer en controleer weer. Na het bakken stort je de cake op een rooster en laat hem volledig afkoelen.

Ingrediënten witte chocolade mascarponemousse

 • 100 gram witte chocola
 • 250 gram slagroom
 • 250 gram mascarpone
 • 1 zakje klopvast

Stap 1: Snijd de chocola klein, doe 2/3 van de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om. Zodra de chocolade helemaal gesmolten is haal je de kom van de pan en roer je de achtergehouden chocola erdoorheen. Nu laat je de chocolade afkoelen. Test de temperatuur met je lip, doe een beetje chocola op je vinger en houd deze tegen je lip aan. Deze moet koel aanvoelen.

Stap 2: Mix de mascarpone los. Klop in een andere kom de slagroom met het zakje klopvast luchtig en spatel samen met de afgekoelde witte chocolade door de mascarpone.

Ingrediënten witte chocolade garnering (optioneel)

 • 50 gram witte chocola

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de chocola klein, doe 2/3 van de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om. Zodra de chocolade helemaal gesmolten is haal je de kom van de pan en roer je de achtergehouden chocola erdoorheen.

Stap 2: Ga met een lepel door de chocola heen, hou de lepel boven een bakpapier en trek lijnen terwijl de chocola naar beneden valt. Je krijgt een wilt patroon van witte chocolade strepen. Ga door tot de chocola op is en laat de chocola een uurtje goed uit harden in de koelkast. Voor gebruik breken in mooie, vooral niet te klein!.

Ingrediënten taart:

 • Cake, 20 cm diameter
 • Witte chocolade mascarponemousse, kamertemperatuur
 • 2 eetlepels lemon curd
 • 125 gram verse frambozen
 • witte chocolade garnering (optioneel, puur voor het oog)

Bereidingswijze

Stap 1: Snij de cake horizontaal in drie delen. Leg de eerste laag op een taartkarton (of bord) Bestrijk de cake met een laagje lemon curd, spuit er een laag mascarponemousse op en strooi er 1/3 van de frambozen bij.

Stap 2: Leg er de tweede laag cake op en bestrijk opnieuw met de lemon curd, de mascarponemousse en de frambozen.

Stap 3: Leg er ten slotte de derde laag op, voor een naked layer cake look spuit je kleine torentjes mascarponemousse op de bovenste laag en maak je het af met frambozen, enkele mooie stukken van de witte chocolade garnering en een beetje poedersuiker. Liever een nette afgesmeerde taart? Spuit dan een laag mascarponemousse op de boven- en zijkant en strijk het glad met een plamuurmes (een taartdraaiplateau is hierbij geen overbodige luxe).

De taart kan je bewaren in de koelkast, een uur voor het aansnijden wel even al op kamertemperatuur laten komen dan is de taart veel lekkerder.

Tip: Maak het jezelf makkelijk en maak de cake, de chocoladegarnering en de mascarponemousse een dag van tevoren.

Plaats een reactie