Zelf een authentieke Franse baguette maken in 10 stappen

Het beste Franse stokbrood, de baguette traditionel, maak je gewoon zelf. Het enige wat je nodig hebt is meel, water, zout, gist en tijd. Tijd om te rijpen welteverstaan. Want die rusttijd geeft het brood z’n smaak. Hieronder mijn no-fail recept voor 3 stokbroden.

Poolish (voordeeg), de avond van tevoren

 • 150 gr bloem T65
 • 150 gr water
 • 0,5 gr gist

Brooddeeg

 • 100 gr meel
 • 350 gr bloem T65
 • 240 gr water + 30 gr
 • 0,5 gr gist
 • 9 gr zout
 • 150 gr poolish / voordeeg

Optioneel

 • 12 gr tarwegluten
 • 12 gr premix

Stap 1: Maak een vloeibaar voordeeg van 150 gr bloem T65, 150 gr water en 0,5 gr gist. Roer alles goed door elkaar tot een glad mengsel, dek het af en laat het 12 uur op kamertemperatuur rusten.

Stap 2: Meng het meel, de bloem, (de gluten, premix) en het zout door elkaar. Strooi de gist erbij samen met het water en het voordeeg en mix het deeg in een mixer met broodhaak in 10 minuten op medium snelheid tot een soepel deeg. Geen mixer met broodhaak? Klik hier voor de kno-knead versie met stretch en folds om het deeg stevigheid te geven.

Stap 3: Zet het deeg in een afgedekte kom en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot het is verdubbeld in volume.

Stap 4: Bestuif je aanrecht en je handen licht met rijstebloem. Snijd het deeg in 3 stukken, maak er 3 bollen van en laat het 15 minuten rusten.

Stap 5: Pre-shape het deeg door het voorzichtig uit te trekken tot een rechthoek, vouw het deeg in drieën en druk de naad goed dicht, zonder overal de lucht uit het deeg te drukken. Breng de bovenkant op spanning met behulp van je aanrecht.

Stap 6: Strooi wat rijstebloem over een theedoek, leg hier de 3 gevormde baguettes voorzichtig op, en trek het theedoek tussen de broden wat omhoog, zodat de baquettes niet uit kunnen zakken of elkaar kunnen raken.

Stap 7: Doe een plastic bak of zak om het geheel heen en laat het een nachtje rusten in de koelkast.

Stap 8: Voorverwarm de oven en de twee bakplaten 30 minuten op 250 °C.

Stap 9: Plaats het stokbrood op de gloeiend hete bakplaat (eventueel op een bakpapiertje zodat het makkelijker los komt) Snijd (of knip) het deeg oppervlakkig aan de bovenkant in de lengte in. Besproei het deeg met een plantenspuit en plaats de 2e bakplaat (of ovenschaal die groot genoeg is) als een deksel op de onderste bakplaat.

Stap 10: Verlaag de temperatuur naar 230 (boven- en onderwarmte), na 10 minuten bakken met ‘deksel’ verlaag je de temperatuur naar 210, haal je de bovenste bakplaat (of ovenschaal) uit de oven, laat je het stoom ontsnappen en bak je het brood nog eens 15 minuten onbedekt af.

Liever met een baksteen bakken? Verwarm deze dan 30 minuten voor op een rooster in het midden van de oven en creëer stoom door een bekertje kokend water op de voorverwarmde bakplaat eronder te gieten wanneer je het brood in de over zet.

Laat het brood nog even kort afkoelen, maar eet het vooral zo vers mogelijk.

1 gedachte over “Zelf een authentieke Franse baguette maken in 10 stappen”

Plaats een reactie