Het beste sushi rijst recept – Sushi rijst maak je zo!

Sushi, wie houdt er niet van. Zelf maken is verslavend, het scheelt je veel geld en verse sushi maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. De beste sushi begint met goede sushirijst; niet te droog zijn, lekker plakkerig en op de juiste manier bereid. Hieronder mijn no-fail recept voor goede sushi rijst.

Ingredi├źnten:

  • Sushirijst, 250 gr
  • water, 275 gram
  • zout, snufje
  • sushi rijst, 5 eetlepels

Overige benodigdheden:
Pan met deksel, grote kom, houten lepel.

Stap 1: Was de rijst in een pan met water, door er met je handen doorheen te gaan, het water af te gieten en dit nog 6 keer te herhalen tot het water helder is.

Stap 2: Laat de rijst 30 minuten staan in een laagje water, dit zorgt ervoor dat de rijst gaar kookt zonder te zacht te worden.

Stap 3: Laat de rijst, en voeg voor 250 gram sushi rijst 275 ml vers water toe. Kook de geweekte rijst met een snufje zout, 15 minuten op laag vuur met de deksel op de pan tot al het vocht is opgenomen.

Stap 4: Laat hierna de rijst 15 minuten nagaren (stomen) in de pan. Til de deksel nooit op.

Stap 5: Verwarm de sushi azijn in een steelpan, door de azijn te verwarmen trekt de suiker in de azijn beter in de rijst, dit zorgt voor een diepere smaak

Stap 6: schep de rijst over in een vochtige kom en maak de rijst luchtig met een (rijst)lepel.

Stap 7 Voeg de verwarmde sushi azijn toe. Schep de rijst voorzichtig. Maak samengeplakt rijst snel van elkaar los om klonten te voorkomen.

Stap 8: Laat de rijst afkoelen tot lichaamstemperatuur. Dit gaat sneller met een elektrische ventilator, bijkomend voordeel hiervan is dat de rijst er mooi van gaat glanzen.


Sushi rijst kan je tot twee dagen bewaren in de koelkast. Maar de kwaliteit en daarmee de smaak gaat snel achteruit, dus bij voorkeur zo vers mogelijk gebruiken.

Plaats een reactie